2024 Yılı Yazılım ve Hizmet İhracında Vergi İndirimi Detayları

28.12.2023 tarihinde 7491 sayılı kanun ile yurt dışına yapılan yazılım, tasarım, mimarlık, mühendislik , tıbbi raporlama, çağrı merkezi gibi hizmetler için yapılan vergi indirimde değişikliğe gidildi.

2024 Yılında Uygulanacak Yazılım İhraç Vergi İndirimi ne kadar?

İlgili kanunla, Yazılım ve diğer hizmetler için vergi indirimi %50’den %80 e çıkarıldı. Bu durumda Kurumlar Vergisini %25 hesaplayan şirket için vergi maliyeti %5 e düştü.  Şahıs işletmeleri için %15 olan  Gelir Vergisi oranı ise yazılım ve diğer hizmet ihraç edenler açısından %3’ten başlayacaktır.

2023 Yılı ve Sonrası İçin Önemli Değişiklikler

Kanunda, 2023 yılı ve sonrası için çok önemli değişiklikler bulunuyor.  İndirimden faydalanmak için kazancın tamamının Türkiye’ye transfer edilme şartı getirilmiştir.  Yani kazancını Türkiye’ye getirip bunu belgeleyemeyenler vergi indiriminden faydalanamayacak. Bu durumda 2023 yılı içerisinde hizmet ihracı kazancı olup indirimden faydalananlar , bu kazancı Türkiye’ye getirmedikleri durumda uygulanan indirimi alamayacaklar. 2023 yılı kazançlarını Türkiye’ye getirme süresi Şahıs İşletmeleri için Mart 2024, Kurumlar Vergisi Mükellefleri için Nisan 2024’tür.  Bundan sonraki yıllar için de Vergi indirimi uygulanabilmesi için Yıllık Beyannamelerin verilme süresine kadar kazançlar Türkiye’ye getirilmiş olmalıdır.  2023 yılında Kazançlarını Türkiye’ye getirip vergi indirimi alanlar %50 indirim uyguladılar.  İndirim %80’e çıktığı için ödenecek vergi azalacak veya iade- mahsup hakkı doğabilecektir.

Yazılım ve Hizmet İhracı Vergi İndiriminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kazancın Yıllık Beyanname verilme döneminden önce Türkiye’ye getirilmesi. Yurt dışına kesilen faturada yer alan yabancı para cinsinden para transferi yapılmalıdır.

Yurt dışı işlemler için karşı firma ile sözleşme yapılması.

Uygun şirket tipinin seçilmesi.  %5 civarındaki vergilendirme ile vergi sonrası kâr yüksek kalacaktır. Kurumlar vergisi mükellefleri için ortaklara kar payı dağıtıldığında ayrıca vergilendirilir.

Yazılım ve yurt dışı hizmet vergi danışmanlığı için [email protected]