İnfluencer Vergilendirme

İnstagram fenomenleri vergilendirilmesi 2022

İnstagram üzerinden kendi hesapları üzerinden alışveriş sitelerinin linklerini paylaşarak gelir elde edenler her geçen gün çoğalıyor.

İnstagramdan Nasıl Gelir Elde Ediliyor?

Bazı şirketler instagram fenomenlerinin takipçilerini etkileyebilmek için fenomen hesaplarından link veya reklam paylaşımı yaptırıyor. Fenomenler bu durumda, takipçi kitlesini  paylaşılan linke ve reklama yönlendiriyor. Reklamın amacına ulaşması ise, yayıldığı kişi, uygulama indirme, alışveriş yaptırma gibi bazı ölçütlerle fenomene gelir sağlıyor.

Affliate Marketing İnstagram Fenomeni Vergi Açılışı 2022

İnstagramdan link paylaşıp reklam geliri elde eden kişiler reklam verdikleri firmaya fatura kesip tahsilat yapabilirler. Fenomenlerin ücretleri instagram tarafından değil reklam veren firmalar tarafından ödenir. Örneğin Trendyol, Hepsiburada vb alışveriş siteleri.

İnstagram Fenomenleri hangi Şirket Türünü seçmeli ?

Başlangıç açısından şahıs şirketi yeterli olabilir. Şahıs şirketi nasıl açılır konulu yazımızı okuyabilirsiniz. Şahıs Şirketi influencer  3/10 Kdv ve  %15 Stopaj Gelir vergisi tevkifatı yapmalıdır . Ancak Limited veya Anonim şirket olur ise %15 Stopaj kesintisi yapmak zorunda değildir. Bu konuda hangi şirket türünün İnstagram fenomenleri için uygun olduğunu belirlemek için konuda uzman mali müşavir şirketimizden  danışmanlık alabilirsiniz.

İnstagram Fenomenleri Hangi Vergileri  Öderler?

Vergi hesaplaması yapabilmek için gelir ve giderlerin net olarak bilinmesi gerekir. Şahıs İşletmelerinde %15-%40 arası Gelir Vergisi ödenir.  Şirketlerin ödediği Kurumlar vergisi ise 2022 yılı için %23’tür.  Kdv %18’dir. Tevkifat uygulaması olduğundan Kdv  %12,60 olmaktadır. Bunun dışında damga vergileri, stopaj gibi vergiler bulunmaktadır.

Uzman kadromuz ile İnstagram fenomenleri için vergi açılışı ve sonrasında muhasebe hizmeti veriyoruz. Lütfen iletişime geçin.